Prosze o pomoc
W trójkat równoboczny ABC, którego wierzchołek A=(-3,2) wpisano okrąg o środku S=(1,2). Oblicz współrzędne punktów styczności tego okręgu z bokami trójkata ABC.
współrzędne punktów styczności z trójkatem
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
współrzędne punktów styczności z trójkatem
a) szukane wierzchołki leżą na prostej x=4 (dlaczego? - skorzystaj z zależności między promieniem okr. wpisanego, a wysokością)
b) wysokość tr. wynosi 6. czyli połowa boku to \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\). odłóż odpowiednie odcinki w odpowiednim miejscu i koniec.
b) wysokość tr. wynosi 6. czyli połowa boku to \(\displaystyle{ 2\sqrt{3}}\). odłóż odpowiednie odcinki w odpowiednim miejscu i koniec.