okręgi i skala
- promil_we_krwi
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 27 gru 2009, o 10:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 4 razy
okręgi i skala
Okrąg o równaniu \(\displaystyle{ (x-7)^2 + (y-6)^2=9}\) jest obrazem okręgu \(\displaystyle{ (x+2)^2 +y^2 =1}\) w jednokładności o środku S i ujemnej skali k. Oblicz k oraz współrzędne punktu S.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
okręgi i skala
\(\displaystyle{ r_1=1}\) oraz \(\displaystyle{ r_2=3}\) zatem \(\displaystyle{ k=-3}\) bo ma być ujemna.
Dalej z :
\(\displaystyle{ \overrightarrow{SO_2}=k\cdot \overrightarrow{SO_1}}\)
Dalej z :
\(\displaystyle{ \overrightarrow{SO_2}=k\cdot \overrightarrow{SO_1}}\)