Własność trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
promil_we_krwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 27 gru 2009, o 10:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Własność trójkąta

Post autor: promil_we_krwi »

Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0) , B=(6,0), a punkt C ma obie współrzędne dodatnie. Udowodnij, że \(\displaystyle{ \vec MA + \vec MB + \vec MC = \vec 0}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 08:22 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Własność trójkąta

Post autor: piasek101 »

Po co te współrzędne punktów ? Zbyteczne.
Wszystkie wektory są jednakowe co do długości a kąty między ,,sąsiednimi" są takie same - zatem tworzą trójkąt równoboczny.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Własność trójkąta

Post autor: R33 »

No ale jak to na liczbach udowodnić?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Własność trójkąta

Post autor: piasek101 »

Skoro idzie bez liczb - patrz mój poprzedni - to na liczbach zachodzi, więc nie ma po co tego robić.
ODPOWIEDZ