ja znaleźć punkty przecięcia się dwóch okręgów o równaniach :
\(\displaystyle{ (x-x _{0} ) ^{2}+y ^{2}=r ^{2}}\) ,
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}=1}\)
oczywiście r jest takie że okręgi przecinają się w dwóch punktach...
z góry dziękuję za pomoc ...
przecięcie okręgów
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
przecięcie okręgów
właśnie chciałem tego uniknąć bo dalej jakiś syf z tym \(\displaystyle{ x _{0}}\)
ale dzięki -- 29 gru 2009, o 17:17 --no i mam dalej kłopot z tym zadaniem wyszło mi :
\(\displaystyle{ x= \frac{-r ^{2}+1+x _{0} ^{2} }{2x _{2} }}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{(-r ^{2}+x _{2} ^{2}+1) ^{2}-1 } }{2 x_{2} }}\)
no i problem mam z y
bo teraz w dalszej części zadania muszę poprowadzić prostą przechodzącą przez punkt (0,0) i jedno z miejsc przecięcia się tych okręgów. więc te dwa punkty muszą mieć różne y a to mi nie wychodzi ....
z góry dziękuję za pomoc
ale dzięki -- 29 gru 2009, o 17:17 --no i mam dalej kłopot z tym zadaniem wyszło mi :
\(\displaystyle{ x= \frac{-r ^{2}+1+x _{0} ^{2} }{2x _{2} }}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{ \sqrt{(-r ^{2}+x _{2} ^{2}+1) ^{2}-1 } }{2 x_{2} }}\)
no i problem mam z y
bo teraz w dalszej części zadania muszę poprowadzić prostą przechodzącą przez punkt (0,0) i jedno z miejsc przecięcia się tych okręgów. więc te dwa punkty muszą mieć różne y a to mi nie wychodzi ....
z góry dziękuję za pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
przecięcie okręgów
no właśnie nie do końca bo całe zadanie brzmi: " dwa okręgi o środkach o1 i o2 przecinają się w punktach A i B . Prosta O1A przecina okrąg o2 w punkcie C. Udowodnij że punkty o1 o2 b i C leżą na jednym okręgu ."
więc o1 dałem w punkt (0,0) i promieniu 1
o2 w (x0, 0 ) i promieniu r
no i nie wiem co zrobić z tym y by móc policzyć tę prostą o1A ....
więc o1 dałem w punkt (0,0) i promieniu 1
o2 w (x0, 0 ) i promieniu r
no i nie wiem co zrobić z tym y by móc policzyć tę prostą o1A ....