Dwa punkty w przestrzeni trójwymiarowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Barcelonczyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 16 razy

Dwa punkty w przestrzeni trójwymiarowej

Post autor: Barcelonczyk »

Załóżmy, że mamy dwa punkty w przestrzeni trójwymiarowej:
\(\displaystyle{ K = (10, 20, 100)}\)
\(\displaystyle{ P = (30, 50, 80)}\)

Tworzymy teraz trójkąt prostokątny z tych dwóch punktów, oraz jakiegoś punktu \(\displaystyle{ X}\), który generalnie nie wiele nas interesuje.

Chciałbym wyliczyć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) pomiędzy przeciwprostokątną (która łączy punkty \(\displaystyle{ K}\) i \(\displaystyle{ P}\)), a przyprostokątną (tą przy punkcie \(\displaystyle{ K}\)).

Pozdrawiam.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa punkty w przestrzeni trójwymiarowej

Post autor: anna_ »

Liczysz długość \(\displaystyle{ KP}\) i \(\displaystyle{ KX}\), a potem \(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{KX}{KP}}\)
ODPOWIEDZ