2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: jojo15 »

1. Wyznacz równanie prostej zawierającej wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka C jeżeli \(\displaystyle{ A=(-3,-1), B=(4,1), C=(-5,1)}\) oraz znajdź współrzędne wierzchołka D równoległoboku ABCD.
Wyszło mi prosta to \(\displaystyle{ y=- \frac{7}{2}x - 16 \frac{1}{2}}\) a punkt \(\displaystyle{ D=(-12,-1)}\)

2. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ S=(2,6)}\) i prostopadłej do prostej KL, jeśli \(\displaystyle{ K=(-3,6), L=(-5,7)}\)
Prosta, którą obliczyłam to \(\displaystyle{ y=2x+2}\)

Czy wyszły mi dobre wyniki?
Pozdrawiam

Edit: poprawiłam punkt B powinno być 4,1 a nie 11.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2009, o 22:11 przez jojo15, łącznie zmieniany 1 raz.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: tometomek91 »

1. Źle, niestety.
2. Dobrze.

jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: jojo15 »

A źle jest punkt czy prosta czy wszystko?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: tometomek91 »

wszystko
jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: jojo15 »

Niestety pomyliłam się przy pisaniu treści zadania powinien być tam punkt \(\displaystyle{ B=(4,1)}\) a nie 11, czy teraz mam dobrze.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

2 zadania - sprawdzenie - równanie prostej

Post autor: tometomek91 »

Tak, teraz dobrze
ODPOWIEDZ