prosta przecinająca parabolę równanie okręgu pole trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

prosta przecinająca parabolę równanie okręgu pole trójkąta

Post autor: jojo15 »

Proszę o sprawdzenie tych 2 zadań czy zrobiłam je dobrze, bo mam wątpliwości
1. Prosta o równaniu \(\displaystyle{ y=x+1}\) przecina parabolę o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2} -5x+6}\) w punktach A i B, które jednocześnie należą do okręgu przez którego środek przechodzi prosta o równaniu \(\displaystyle{ 7x+3y-9=0}\). Napisz równanie tego okręgu i oblicz pole trojkąta, którego wierzchołkami są punkty A i B oraz środek tego okręgu
Punkt A i B obliczyłam jako \(\displaystyle{ A=(5,6) B=(1,2)}\) a środek okręgu jako \(\displaystyle{ S=(-3,10)}\)
Równanie okręgu \(\displaystyle{ (x+3) ^{2} +(y-10) ^{2} =80}\)
Pole trójkąta ABS to \(\displaystyle{ 24 j ^{2}}\)

2. Dla jakich wartości p okrąg \(\displaystyle{ (x-1) ^{2} +(y+3) ^{2} =p}\) ma dwa punkty wspólne z prostą \(\displaystyle{ y=2x-2}\)?
Obliczyłam \(\displaystyle{ p>1,8}\)
Z góry dziękuję
Pozdrawiam:)
Ostatnio zmieniony 29 gru 2009, o 18:08 przez jojo15, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta przecinająca parabolę równanie okręgu pole trójkąta

Post autor: piasek101 »

jojo15 pisze: 2. Dla jakich wartości p okrąg \(\displaystyle{ (x-y) ^{2} +(y+3) ^{2} =p}\) ma dwa punkty wspólne z prostą \(\displaystyle{ y=2x-2}\)?
Obliczyłam \(\displaystyle{ p>13,8}\)
To chciałem sprawdzić ale w ,,okręgu" masz literówkę.
jojo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 10 sty 2008, o 12:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Wrzesni
Podziękował: 18 razy

prosta przecinająca parabolę równanie okręgu pole trójkąta

Post autor: jojo15 »

Już poprawiłam tą literówkę
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prosta przecinająca parabolę równanie okręgu pole trójkąta

Post autor: piasek101 »

2. OK - po obu poprawkach.
ODPOWIEDZ