Współrzędne punktu P'

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Premo7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Współrzędne punktu P'

Post autor: Premo7 »

Oblicz współrzędne punktu P' symetrycznego do punktu \(\displaystyle{ P=(5,2)}\) względem prostej k o równaniu \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x +2}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Współrzędne punktu P'

Post autor: piasek101 »

Wyznacz prostą prostopadłą do danej idącą przez P; potem ich punkt przecięcia (S).

P' z zależności \(\displaystyle{ \overrightarrow{PS}=\overrightarrow{SP}'}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Współrzędne punktu P'

Post autor: Sherlock »

1. Wyznacz równanie prostej l prostopadłej do prostej k i przechodzącej przez punkt P.
2. Wyznacz punkt przecięcia się prostych k i l - oznaczmy go S.
3. Punkt S jest środkiem odcinka PP' - ze wzoru na współrzędne środka odcinka wyznacz współrzędne punktu P'.
ODPOWIEDZ