Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kwiattek900214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 gru 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Inowrocław
Pomógł: 3 razy

Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y

Post autor: kwiattek900214 »

Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y=2, ma obie współrzędne ujemne. Promień okręgu ma długość 5. Wyznacz równanie tego okręgu.
Bardzo proszę o pomoc.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y

Post autor: piasek101 »

Czyli środek leży w III ćwiartce; też na prostej y=x+2.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y

Post autor: Sherlock »


Szukamy środka okręgu w III ćwiartce. Jest on oddalony o 5 jednostek od prostej y=2 oraz o 5 jednostek od osi OY czyli S(-5,-3)
kwiattek900214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 28 gru 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Inowrocław
Pomógł: 3 razy

Środek okręgu, stycznego do osi OY i do prostej o równaniu y

Post autor: kwiattek900214 »

Dziękuje
ODPOWIEDZ