wierzchołek C

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
marian758
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 14 razy

wierzchołek C

Post autor: marian758 »

wierzchołek trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) leży na okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x ^{2}+12x+y ^{2}-2y+21=0}\), a pozostałe wierzchołki mają współrzędne \(\displaystyle{ A=(-4,1), B=(2,1)}\). Oblicz wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ \frac{\sin\angle ABC}{\sin\angle BAC}}\).

Wiem, że z danych trzeba wyznaczyc równanie okręgu głowne. Wyszło mi: \(\displaystyle{ (x+6) ^{2} +(y-1) ^{2} =16}\). Teraz wiem ze trzeba znalesc wspolrzedne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) aby móc skorzystać z twierdzenia sinusów. Potem obliczyc wzorami długości boków trójkąta i uzyś twierdzenia sinusów. Tak? dobzre myśle?. Ale nie wiem jak wyznaczyć współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\). Jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, o 11:32 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wierzchołek C

Post autor: piasek101 »

Może tu byś się doczekał :
post612245.htm
ODPOWIEDZ