Witam
Czy majac punkty wielokata na plaszczyznie, da sie wyliczyc punkt ciezkosci??
Jak??
Z gory dzieki za odpowiedz.
Pzdr, Wojtek
Punkt ciezkosci na podstawie danych punktow
- robert179
- Użytkownik
- Posty: 469
- Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 13 razy
Punkt ciezkosci na podstawie danych punktow
Obliczył bym punkt w którym przecinają się dwie przekątne. Tylko, że ten sposób to dla wielokatów o parzystej liczbie wierzchołków .
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Punkt ciezkosci na podstawie danych punktow
Scorcher:
Niech wielokat bedzie o wierzcholkach \(\displaystyle{ P_i(x_i,y_i)}\) (i=1,...,n). Wtedy współrzędne środka ciężkości wynoszą \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^n x_i}\) i \(\displaystyle{ y = \frac{1}{n } \sum_{i=1}^n y_i}\).
Niech wielokat bedzie o wierzcholkach \(\displaystyle{ P_i(x_i,y_i)}\) (i=1,...,n). Wtedy współrzędne środka ciężkości wynoszą \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n} \sum_{i=1}^n x_i}\) i \(\displaystyle{ y = \frac{1}{n } \sum_{i=1}^n y_i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 10 sty 2006, o 16:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zielona Góra
Punkt ciezkosci na podstawie danych punktow
A teraz ciekawostka. Jak policzyc punkt ciezkosci dla elipsy majac dane x,y i a i b??
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Punkt ciezkosci na podstawie danych punktow
Czy chodzi Ci o elipsę \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}+\frac{y^2}{b^2}=1}\)? Też mi żadna sztuka, to punkt (0,0)...scorcher pisze:A teraz ciekawostka. Jak policzyc punkt ciezkosci dla elipsy majac dane x,y i a i b??