Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
Jest to zadanie 401 z "Matura z matematyki 2010 - poziom podstawowy i rozszerzony" część II (Andrzej Kiełbasa, Piotr Łukasiewicz)
Treść:
W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt \(\displaystyle{ C = (3; -1)}\) jest wierzchołkiem kąta prostego. Przeciwprostokątna trójkąta zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 3x - y + 2 = 0}\). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego trójkąta.
Prosiłbym o rozwiązanie łopatologiczne, krok po kroku tzn gotowca. Liczyłem to zadanie i wychodzi mi inny wynik niż oni mają w kluczu (poza tym ten mój na oko sensu nie ma) i nie potrafię zlokalizować błędu. Chciałbym porównać moje rozwiązanie i z Waszymi i znaleźć błąd.
Odpowiedzi wg klucza to:
\(\displaystyle{ (0,6; 3,8); (-1,8; -3,4)}\)
Z góry dziękuję.
Treść:
W równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt \(\displaystyle{ C = (3; -1)}\) jest wierzchołkiem kąta prostego. Przeciwprostokątna trójkąta zawiera się w prostej \(\displaystyle{ 3x - y + 2 = 0}\). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego trójkąta.
Prosiłbym o rozwiązanie łopatologiczne, krok po kroku tzn gotowca. Liczyłem to zadanie i wychodzi mi inny wynik niż oni mają w kluczu (poza tym ten mój na oko sensu nie ma) i nie potrafię zlokalizować błędu. Chciałbym porównać moje rozwiązanie i z Waszymi i znaleźć błąd.
Odpowiedzi wg klucza to:
\(\displaystyle{ (0,6; 3,8); (-1,8; -3,4)}\)
Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, o 12:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
Na gotowo nie robię, może ktoś Ci dopisze.
Jeden z możliwych sposobów.
Wyznaczyć :
- prostą prostopadłą do danej idącą przez C
- punkt przecięcia danej ze znalezioną (D)
- |CD|
- równanie okręgu o środku w (D) i promieniu |CD|
- punkty wspólne okręgu z daną prostą (szukane).
Jeden z możliwych sposobów.
Wyznaczyć :
- prostą prostopadłą do danej idącą przez C
- punkt przecięcia danej ze znalezioną (D)
- |CD|
- równanie okręgu o środku w (D) i promieniu |CD|
- punkty wspólne okręgu z daną prostą (szukane).
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
prosta prostopadła wyszła mi \(\displaystyle{ y = -\frac{1}{3} x}\)
pkt \(\displaystyle{ D = ( -\frac{3}{5}; \frac{1}{5})}\)
a odcinek \(\displaystyle{ |CD| = \frac{ 6\sqrt{10} }{5}}\)
Z tych rzeczy co podałeś tak mi powychodziło. Ogólnie wyliczyłem całe zadanie, ale wyniki są nie takie...
pkt \(\displaystyle{ D = ( -\frac{3}{5}; \frac{1}{5})}\)
a odcinek \(\displaystyle{ |CD| = \frac{ 6\sqrt{10} }{5}}\)
Z tych rzeczy co podałeś tak mi powychodziło. Ogólnie wyliczyłem całe zadanie, ale wyniki są nie takie...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
Czyli błąd (błędy) popełniasz dalej
Rozwiązałem układ (nie do końca - nie chce mi się) ale x-sy mam takie jak oni :
\(\displaystyle{ (x+0,6)^2+(y-0,2)^2=14,4}\) oraz \(\displaystyle{ y=3x+2}\)
Rozwiązałem układ (nie do końca - nie chce mi się) ale x-sy mam takie jak oni :
\(\displaystyle{ (x+0,6)^2+(y-0,2)^2=14,4}\) oraz \(\displaystyle{ y=3x+2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
mi też nie wychodzi :/
tzn dochodzę do momentu gdzie trzeba podstawiać i wychodzi kosmiczna delta :/
więc zrobił to ktoś, czy nie ? ;/
tzn dochodzę do momentu gdzie trzeba podstawiać i wychodzi kosmiczna delta :/
więc zrobił to ktoś, czy nie ? ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
moniczka92 pisze:...
więc zrobił to ktoś, czy nie ? ;/
Czyli - zrobiłem - bo wrócić do y-greka to już nie problem.przecież piasek101 pisze:Rozwiązałem układ (nie do końca - nie chce mi się) ale x-sy mam takie jak oni :
\(\displaystyle{ (x+0,6)^2+(y-0,2)^2=14,4}\) oraz \(\displaystyle{ y=3x+2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
a mógłbyś podać wyniki, albo przynajmniej deltę bo chyba robię gdzieś błąd :/
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
Proszę Ciebie Moniczko:
O to wynik:
\(\displaystyle{ (\frac{3}{5};\frac{19}{5})}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-9}{5};\frac{-17}{5})}\)
a
\(\displaystyle{ \Delta=576}\)
O to wynik:
\(\displaystyle{ (\frac{3}{5};\frac{19}{5})}\)
\(\displaystyle{ (\frac{-9}{5};\frac{-17}{5})}\)
a
\(\displaystyle{ \Delta=576}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
- Hadar
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
Skąd ja to znam
A nadal nie wiem gdzie miałem błąd w swojej pierwszej metodzie - ale ta jest jakieś 8 razy krótsza i co najważniejsze, wychodzi dobry wynik....
A nadal nie wiem gdzie miałem błąd w swojej pierwszej metodzie - ale ta jest jakieś 8 razy krótsza i co najważniejsze, wychodzi dobry wynik....
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 12 gru 2009, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: narol
- Podziękował: 2 razy
Trójkat równoramienny prostokątny - współrzędne wierzchołków
ja pominęłam '+6' i od razu kosmiczne liczby