podział odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tdk1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 19 gru 2009, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

podział odcinka

Post autor: tdk1992 »

1. Dany jest odcinek \(\displaystyle{ AB}\) o końcach \(\displaystyle{ A(-3,1)}\) i \(\displaystyle{ B(3,7)}\). Punkt \(\displaystyle{ C}\) dzieli odcinek \(\displaystyle{ AB}\) w stosunku \(\displaystyle{ |AC|: |CB|= 1:2}\) .Zatem \(\displaystyle{ C}\) ma współrzędne?
Ostatnio zmieniony 20 gru 2009, o 20:14 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

podział odcinka

Post autor: lukasz1804 »

Niech \(\displaystyle{ C=(x,y)}\). Z założenia mamy \(\displaystyle{ 2\vec{AC}=\vec{CB}}\). Stąd dostajemy \(\displaystyle{ 2[x-(-3),y-1]=[3-x,7-y]}\), więc \(\displaystyle{ 2(x+3)=3-x}\) i \(\displaystyle{ 2(y-1)=7-y}\). Zatem \(\displaystyle{ x=-1}\) oraz \(\displaystyle{ y=3}\), tj. \(\displaystyle{ C=(-1,3)}\).
ODPOWIEDZ