znajdz rownanie plaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kamil18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 8 razy

znajdz rownanie plaszczyzny

Post autor: Kamil18 »

znalezc rownanie plaszczyzny przechodzacej przez oś Oz i tworzacej z plaszczyzna \(\displaystyle{ 2x+y+ \sqrt{5}z-1=0}\) kąt 60 stopni.



w odpowiedzi jest wskazowka ze jezeli plaszczyzna przechodzi przez os Oz to rownanie przyjmuje postac Ax+y=0... nie rozumiem tego... moglby to ktos zobrazowac lub wyjasnic?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

znajdz rownanie plaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Jeśli płaszczyzna zawiera oś \(\displaystyle{ OZ}\) to po pierwsze zawiera \(\displaystyle{ (0,0,0)}\), a po drugie jej wektor normalny jest prostopadły do wektora kierunkowego osi \(\displaystyle{ OZ}\) - co daje wzór płaszczyzny \(\displaystyle{ Ax+By=0}\). Jeśli jedna z tych dwóch stałych jest niezerowa, to można przez nią podzielić i wtedy równanie ma ogólną postać \(\displaystyle{ Ax+y=0}\) lub \(\displaystyle{ x+Ay=0}\).

Pozdrawiam.
Kamil18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 134
Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 8 razy

znajdz rownanie plaszczyzny

Post autor: Kamil18 »

a skad mam wiedziec czy jedna z tych dwoch stalych jest niezerowa? nie znam A ani B
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

znajdz rownanie plaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Możesz sobie sprawdzić, czy np może być \(\displaystyle{ A=0}\), tzn czy płaszczyzna \(\displaystyle{ y=0}\) spełnia warunki zadania (podstaw do wzoru na kąt). Jeśli nie spełnia to znaczy, że \(\displaystyle{ A\neq 0}\) i możesz przyjąć, że szukana płaszczyzna ma równanie takie jak we wskazówce.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ