Zapisz równania wszystkich okręgów o promieniu 7, stycznych do obu osi układu współrzędnych.
b) zapisz równania okręgów stycznych do obu osi układu współrzędnych oraz do prostej y=-8
c) znajdź równania okręgów, których środki leżą na prostej y=5 i które są styczne do obu osi układu współrzędnych
d) znajdź równanie okręgu o środku leżącym na prostej y=x, stycznego do prostych x=0 i x=-8
Mógłby mi ktoś udzielić jakiś wskazówek jak poradzić sobie z tym zadaniem ?
Równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 15:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lipno
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
Równanie okręgu
Ogólne równanie okręgu:
\(\displaystyle{ (x - x_{1}) ^2 + (y - y_{1}) ^ 2 = r ^ 2}\)
znasz?
a jeśli masz że są styczne do prostej o równaniu... to znaczy że ich promień to odległość między ich środkiem a tą prostą...
\(\displaystyle{ (x - x_{1}) ^2 + (y - y_{1}) ^ 2 = r ^ 2}\)
znasz?
a jeśli masz że są styczne do prostej o równaniu... to znaczy że ich promień to odległość między ich środkiem a tą prostą...