1.wyznacz rownanie odcinka o końcach \(\displaystyle{ (-1,6)}\) \(\displaystyle{ (4,-4)}\)
najlepiej by bylo rozwiazanie bo tego nie zrozumialem a potem dojde jak to sie robi
2.Dane sa dwa punkty \(\displaystyle{ A(0,4)}\) oraz \(\displaystyle{ B(3,-2)}\)
a) oblicz współrzedne punktu P przeciecia prostej AB z osią OX.
3.Prosta \(\displaystyle{ l:x+By-2=0}\)jest prostopadła do prostej \(\displaystyle{ k:6x-2y+1=0}\) zatem B ile sie równa
Prosze najlepiej o zrobienie pelne zadania potem wyniose stego wnioski bo nie wiem jak to zrobic
wyznacz równanie odcinka
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
wyznacz równanie odcinka
1.równanie prostej to układ równań:
y=ax+b
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6=-a+b \\ -4=4a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=a+6 \\ -4=4a+a+6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5a=-10 \\ b=a+6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+4}\)
2. robisz to samo wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=b \\ -2=3a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=4 \\ a=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+4}\)
by przecinała sie z osią OX to y=0 :
\(\displaystyle{ -2x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\) \(\displaystyle{ P=(2,0)}\)-- 19 grudnia 2009, 22:28 --3. proste są do siebie prostopadłe jeśli jest spełniona zależność \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ By_{1}=-x+2}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=- \frac{1}{B}x+ \frac{2}{B}}\)
\(\displaystyle{ 2y_{2}=6x+1}\)
\(\displaystyle{ y_{2}=3x+1,5}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{B} \cdot 3=-1}\)
\(\displaystyle{ B=3}\)
y=ax+b
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6=-a+b \\ -4=4a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=a+6 \\ -4=4a+a+6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5a=-10 \\ b=a+6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2 \\ b=4 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+4}\)
2. robisz to samo wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=b \\ -2=3a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=4 \\ a=-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y=-2x+4}\)
by przecinała sie z osią OX to y=0 :
\(\displaystyle{ -2x+4=0}\)
\(\displaystyle{ x=2}\) \(\displaystyle{ P=(2,0)}\)-- 19 grudnia 2009, 22:28 --3. proste są do siebie prostopadłe jeśli jest spełniona zależność \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ By_{1}=-x+2}\)
\(\displaystyle{ y_{1}=- \frac{1}{B}x+ \frac{2}{B}}\)
\(\displaystyle{ 2y_{2}=6x+1}\)
\(\displaystyle{ y_{2}=3x+1,5}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{B} \cdot 3=-1}\)
\(\displaystyle{ B=3}\)