Witam
Bardzo prosze o pomoc w zadaniu ponizej:
Dane sa punkty M(1,2,0) P(-2,3,1), Q(0,-1,0) S(-2,-3,4). Wyznaczyc
a) dlugosc bokow trojkata MPQ
b) prostopadly rzut wektora MQ na kierunek wektora \(\displaystyle{ M\vec{Q}}\) na kierunek wektora \(\displaystyle{ M\vec{P}}\)
(rzut prostopadly wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\) na kierunek wektora \(\displaystyle{ \vec{b}}\) : rz \(\displaystyle{ \vec{b}(\vec{a}) = \frac{\vec{a} \cdot \vec{b}}{\vec{|b|}} \cdot \vec{b})}\)
c) pole trojkata MPQ
d) objetosc czworoscianu MPQS oraz dlugosc wysokosci z wierzcholka S
pozdrawiam
Wyznaczyc dl bokow trojkata,prostopadly rzut wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 23 wrz 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: żory
- Podziękował: 11 razy
Wyznaczyc dl bokow trojkata,prostopadly rzut wektora
na braku umiejetnosci rozwiazania danego zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Wyznaczyc dl bokow trojkata,prostopadly rzut wektora
No to jasne ale mnie chodziło o konkrety
Pytam dlatego, że te wszystkie zadania polegają wyłącznie na podstawieniu do wzorów, więc nawet nie bardzo wiem, co mam Ci wyjaśnić...
a) zastosuj wzór na odległość punktów w przestrzeni
b) zastosuj wzór, który podałeś
c) zastosuj wzór na pole trójkąta - \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|\vec{MQ}\times \vec{MP}|}\)
d) zastosuj wzór na objętość czworościanu: \(\displaystyle{ V=\frac{1}{6}|(\vec{MP}\,\vec{MQ}\,\vec{MS})|}\)
Pozdrawiam.
Pytam dlatego, że te wszystkie zadania polegają wyłącznie na podstawieniu do wzorów, więc nawet nie bardzo wiem, co mam Ci wyjaśnić...
a) zastosuj wzór na odległość punktów w przestrzeni
b) zastosuj wzór, który podałeś
c) zastosuj wzór na pole trójkąta - \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|\vec{MQ}\times \vec{MP}|}\)
d) zastosuj wzór na objętość czworościanu: \(\displaystyle{ V=\frac{1}{6}|(\vec{MP}\,\vec{MQ}\,\vec{MS})|}\)
Pozdrawiam.