Środek S okręgu \(\displaystyle{ o: \ x^2+y^2+2x-8y=0}\) ma współrzedne ?
2 zadanie
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach \(\displaystyle{ A(-1,6), \ B(4,-4)}\)
Srodek okregu zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 gru 2009, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Srodek okregu zadania
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 17:18 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 5 kwie 2008, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bochnia
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Srodek okregu zadania
\(\displaystyle{ (x+1) ^{2} -1+(y-4) ^{2}-16=0}\)
2.
Prosta przechodzaca przez 2 pkt ( A i B) a potem wzor na prosta prostopadła przechodzaca przez srodek odcinka AB
2.
Prosta przechodzaca przez 2 pkt ( A i B) a potem wzor na prosta prostopadła przechodzaca przez srodek odcinka AB
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Srodek okregu zadania
Zadanie 1
Środek:
\(\displaystyle{ a=x \\ b=y}\)
\(\displaystyle{ -2a=2 / \div (-2) \\ a=-1}\)
\(\displaystyle{ -2b=-8 / \div (-2) \\ b=4}\)
Teraz liczymy promień:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=0 \\ 1+9=r^{2}}\)
Środek:
\(\displaystyle{ a=x \\ b=y}\)
\(\displaystyle{ -2a=2 / \div (-2) \\ a=-1}\)
\(\displaystyle{ -2b=-8 / \div (-2) \\ b=4}\)
Teraz liczymy promień:
\(\displaystyle{ a^{2}+b^{2}-r^{2}=0 \\ 1+9=r^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 19 gru 2009, o 14:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Srodek okregu zadania
ale jak zrobic 2 dalej nie czajePan Mak pisze:\(\displaystyle{ (x+1) ^{2} -1+(y-4) ^{2}-16=0}\)
2.
Prosta przechodzaca przez 2 pkt ( A i B) a potem wzor na prosta prostopadła przechodzaca przez srodek odcinka AB