wypadkowa wektorow
-
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 24 lip 2008, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 8 razy
wypadkowa wektorow
W punkcie \(\displaystyle{ P}\) przyłożono dwie siły \(\displaystyle{ \vec{a}}\) i \(\displaystyle{ \vec{b}}\) będące względem siebie pod kątem \(\displaystyle{ 120^0}\). Znaleźć długość wypadkowej tych sił jeżeli wiadomo, że \(\displaystyle{ |\vec{a}|=5}\) i \(\displaystyle{ |\vec{b}|=8}\)
Ostatnio zmieniony 19 gru 2009, o 17:38 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
wypadkowa wektorow
Wypadkowa to inaczej suma, a więc
\(\displaystyle{ |\vec{a}+\vec{b}|=\sqrt{(\vec{a}+\vec{b})^2}=\sqrt{\vec{a}^2+\vec{b}^2+2\vec{a}\vec{b}}}\)
Podstawić dane i gotowe.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ |\vec{a}+\vec{b}|=\sqrt{(\vec{a}+\vec{b})^2}=\sqrt{\vec{a}^2+\vec{b}^2+2\vec{a}\vec{b}}}\)
Podstawić dane i gotowe.
Pozdrawiam.