Równanie płaszczyzny równoległej do innej płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mateo1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Równanie płaszczyzny równoległej do innej płaszczyzny

Post autor: mateo1990 »

Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A(-1,5,7)}\) i równoległej do płaszczyzny \(\displaystyle{ 2x - y + 5z - 1 = 0}\)

//

Doszedłem już, jak to można zrobić - przedstawię tutaj swoje rozwiązanie i niech ktoś rzuci okiem, czy to jest dobrze, bo nie jestem pewien

\(\displaystyle{ A (-1,5,7)}\)
\(\displaystyle{ \pi_{1} : 2x - y + 5z - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ \pi_{1} || \pi_{2}}\)

\(\displaystyle{ \vec{n}}\) - wektor normalny płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi_{1}}\) , który jest do niej prostopadły
\(\displaystyle{ \vec{n} = [2,-1,5]}\)

Wyznaczam teraz płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi_{2}}\) prostopadłą do wektora \(\displaystyle{ \vec{n}}\) i przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ A(-1,5,7)}\) :

\(\displaystyle{ \pi_{2} : A_{2}(x+1) + B_{2}(y-5) + C_{2}(z-7)}\)
\(\displaystyle{ \pi_{2} : 2(x+1) - 1(y-5) + 5(z-7)}\)
\(\displaystyle{ \pi_{2} : 2x + 2 - y + 5 + 5z - 35}\)
\(\displaystyle{ \pi_{2} : 2x - y + 5z - 28}\)

Tak więc równanie szukanej płaszczyzny ma postać \(\displaystyle{ 2x - y + 5z - 28 = 0}\)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2009, o 10:36 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Równanie płaszczyzny równoległej do innej płaszczyzny

Post autor: BettyBoo »

Dobrze.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ