Uproscic wyrazenie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Tommy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 79
Rejestracja: 23 wrz 2008, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: żory
Podziękował: 11 razy

Uproscic wyrazenie

Post autor: Tommy »

Witam

Prosze bardzo o pomoc z tego typu zadaniem:

Uproscic wyrazenie:
\(\displaystyle{ 2\vec{i} \cdot (\vec{j}}\) x \(\displaystyle{ \vec{k}) + 3\vec{j} \cdot (\vec{i}}\) x \(\displaystyle{ \vec{k}) + 4\vec{k} \cdot (\vec{i}}\) x \(\displaystyle{ \vec{j})}\)
Charles90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 561
Rejestracja: 6 lis 2007, o 08:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań/Kraków
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 64 razy

Uproscic wyrazenie

Post autor: Charles90 »

\(\displaystyle{ 2\vec{i} \cdot (\vec{j}}\) x \(\displaystyle{ \vec{k}) + 3\vec{j} \cdot (\vec{i}}\) x \(\displaystyle{ \vec{k}) + 4\vec{k} \cdot (\vec{i}}\) x \(\displaystyle{ \vec{j})=2\vec{i} \cdot \vec{i}+3\vec{j} \cdot (-\vec{j})+4\vec{k} \cdot \vec{k}=2-3+4=3}\)
ODPOWIEDZ