W trójkącie ABC mamy dane kąty \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\) . Dwusieczna kąta wewnętrznego przy wierzchołku C przecina bok AB w punkcie D.
Oblicz \(\displaystyle{ \frac{|AB|}{|BD|}}\) .
Dwusieczna kąta wewnętrznego
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Dwusieczna kąta wewnętrznego
Z Twierdzenia sinusów mamy:
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{sin\alpha}= \frac{|AC|}{sin\beta} \Rightarrow \frac{sin\alpha}{sin\alpha}= \frac{|AC|}{|BC|}}\)
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta w trójkącie mamy
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|BD|}= \frac{|AC|}{|AD|} \Rightarrow \frac{|AD|}{|BD|} = \frac{|AC|}{|BC|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{sin\alpha}= \frac{|AC|}{sin\beta} \Rightarrow \frac{sin\alpha}{sin\alpha}= \frac{|AC|}{|BC|}}\)
Z twierdzenia o dwusiecznej kąta w trójkącie mamy
\(\displaystyle{ \frac{|BC|}{|BD|}= \frac{|AC|}{|AD|} \Rightarrow \frac{|AD|}{|BD|} = \frac{|AC|}{|BC|}}\)