Mam problem z zadaniem tego typu : Dla jakiej liczby a proste o równaniach (2a+1)x-3y+6=0 ; 3x-4y+5=0 są prostopadłe ?
Nie wiem jak się za to zabrać ..
prosta prostopadła
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
prosta prostopadła
proste sa prostopadłe gdy \(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ (2a+1) \cdot 3 = -1}\)
\(\displaystyle{ 6a+3=-1}\)
\(\displaystyle{ 6a=-4}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ (2a+1) \cdot 3 = -1}\)
\(\displaystyle{ 6a+3=-1}\)
\(\displaystyle{ 6a=-4}\)
\(\displaystyle{ a=- \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2009, o 14:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
prosta prostopadła
musisz najpierw wyliczyć y, a dopiero potem porównywać a, bo wartości przy y w obu funkcjach są inne !!