rownania stycznych do okregu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
flyaway
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 24 kwie 2009, o 18:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: okolice Poznania
Podziękował: 8 razy

rownania stycznych do okregu

Post autor: flyaway »

znajdz rownania stycznych do okregu \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1}\)
a) przechodzacych przez P=(0,-5)
b)rownoleglych do prostej \(\displaystyle{ y=x}\)
c)prostopadlych do prostej \(\displaystyle{ y=2x}\)
d)przechodzacych przez R=(1,2)

proszę o pomoc, bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

rownania stycznych do okregu

Post autor: Quaerens »

No na pewno jest to okrąg o \(\displaystyle{ S=(0,0)}\) i r=1[/latex]
ODPOWIEDZ