Równianie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nicolka2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 lis 2009, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętochłowice

Równianie prostej

Post autor: nicolka2010 »

Przez punkt A = (2,3) poprowadzono prostą odcinającą na półosiach układu współrzędnych odcinki równej długości. Znajdź równanie tej prostej...

Na prawdę sprawia mi ogromną trudność ten dział (g. analityczna) i siedzę nad tym zadaniem już z godzinę, w wyniku czego straciłam siły
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równianie prostej

Post autor: piasek101 »

Szukana prosta (dokładniej dwie) ma tworzyć z osiami układu kąty 45 stopni.
nicolka2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 lis 2009, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętochłowice

Równianie prostej

Post autor: nicolka2010 »

no ale przecież dzięki temu mogę sobie tylko obliczyć długość tej prostej tak ? a to nie o to chodzi w tym zadaniu...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równianie prostej

Post autor: piasek101 »

Proste maja nieskończoną długość - szczegół (pomińmy to).

Prosta której kąt (ostry) z osią X to 45 stopni ma współczynnik kierunkowy równy (1) lub (-1); znając punkt przez jaki idzie wyznaczasz jej równanie.
nicolka2010
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 lis 2009, o 20:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świętochłowice

Równianie prostej

Post autor: nicolka2010 »

no dobra zrobiłam... Tylko, jak mam wyjaśnić skąd wiem że współczynniki kierunkowy czyli "a" (?), równa się jeden lub -1??
Mimo wszystko po tej informacji zrobiłam tak :

I. Jeżeli a= 1 to
A =(2,3)

3=2*1+b
1=b
y=x+1

II. Jeżeli a = -1
3=-2+b
5=b
y=-x+5

No i koniec, ale wciąż nie rozumiem skąd wiadomo o tym współczynniku. To tak generalnie jest i już, czy trzeba być jakoś super ekstra mądrym, żeby to wymyśleć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równianie prostej

Post autor: piasek101 »

Tekst ,,prostą odcinającą na półosiach układu współrzędnych odcinki równej długości" podpowiada, że gdzieś ma być trójkąt prostokątny (osie przecinają się pod katem prostym) równoramienny - a takiego kąty ostre są znane.

Dodatkowo - współczynnik kierunkowy prostej to tangens kąta jaki tworzy ona z osią X.

Czyli (u nas) tg45 lub tg135 (patrz rysunek do zadania).
krzysion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: safsa

Równianie prostej

Post autor: krzysion »

Nie rozumiem tego , dlaczego są dwie możliwości skoro w zadaniu zaznaczone jest ,że prosta przechodzi przez punkt(2 ,3) , a prosta -x+5 przez taki punkt nie przechodzi.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Równianie prostej

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ -2+5=3}\) więc przechodzi
krzysion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: safsa

Równianie prostej

Post autor: krzysion »

wtedy jest (-2,3)
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Równianie prostej

Post autor: leapi »

nie \(\displaystyle{ -x+5}\), a za argument wstawiasz\(\displaystyle{ 2}\)
krzysion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 maja 2012, o 19:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: safsa

Równianie prostej

Post autor: krzysion »

tak , ale to chyba nie zmienia faktu że prosta przechodzi przez (-2,3) a nie (2,3)
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Równianie prostej

Post autor: leapi »

\(\displaystyle{ y=-x+5}\) wstawiasz za \(\displaystyle{ x=2}\) \(\displaystyle{ y=3}\) stąd punkt \(\displaystyle{ (2,3)}\)
ODPOWIEDZ