Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory A i B przeciwne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory A i B przeciwne

Post autor: opti »

Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory A i B są przeciwne jeśli

a) \(\displaystyle{ \vec{a} = [2, -3], \vec{b} = [1 + k, m]}\)


b) \(\displaystyle{ \vec{a} = [k + 1, 2m], \vec{b} = [2k, m+5]}\)

Kompletnie nie rozumiem tych dwóch przykładów. Może ktoś je mi opisać, wytłumaczyć i rozwiązać? Mam jeszcze dwa przykłady ale je spróbuję zrobić sam...
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory A i B przeciwne

Post autor: Crizz »

Wektory przeciwne to takie, które mają te same wartości i kierunki, ale przeciwne zwroty.

W ukłądzie współrzednych wektory przeciwne charakteryzują się tym, że ich odpowiednie współrzędne są liczbami przeciwnymi, czyli np. w a ma zachodzić
\(\displaystyle{ 2=-(1+k)}\)
\(\displaystyle{ -3=-m}\),
a w b:
\(\displaystyle{ k+1=-2k}\)
\(\displaystyle{ 2m=-(m+5)}\)
opti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 29 lis 2009, o 17:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 53 razy
Pomógł: 46 razy

Dla jakich liczb rzeczywistych k, m wektory A i B przeciwne

Post autor: opti »

Już rozumiem, dzięki
ODPOWIEDZ