Znajdź współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(6,1) B=(-2,5) C=(-6,-1)
Proszę o instrukcje krok po kroku
Odpowiedź: S= (1/8, -3/4)
Ratujcie
Współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 12 paź 2009, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lutowo
-
- Użytkownik
- Posty: 518
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kluczewsko
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 67 razy
Współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie...
np. znajdujesz promień R okręgu opisanego i obliczasz pkt przecięcia okręgów o środku w pkt A i B i promieniu R i sprawdzasz który z 2 uzyskanych pkt jest oddalony o R od C, lub symetralne
- Arst
- Użytkownik
- Posty: 767
- Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: University of Warwick
- Podziękował: 82 razy
- Pomógł: 50 razy
Współrzędne środka okręgu opisanego na trójkącie...
Opisany, hę?
pewnie jest krótsza droga ale ja bym zrobił tak:
1. znaleźć środek boku np. AB i znaleźć prostą postaci \(\displaystyle{ y=mx+k}\) prostopadłą do tego boku w tym punkcie. Wzory są w tablicach matematycznych bodajże.
2. to samo zrobić z drugim bokiem (prosta prostopadła do niego to \(\displaystyle{ y=ax+b}\))
3. rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=mx+k \\ y=ax+b \end{cases}}\)
rozwiązanie tego układu to szukany środek.
pewnie jest krótsza droga ale ja bym zrobił tak:
1. znaleźć środek boku np. AB i znaleźć prostą postaci \(\displaystyle{ y=mx+k}\) prostopadłą do tego boku w tym punkcie. Wzory są w tablicach matematycznych bodajże.
2. to samo zrobić z drugim bokiem (prosta prostopadła do niego to \(\displaystyle{ y=ax+b}\))
3. rozwiązać układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=mx+k \\ y=ax+b \end{cases}}\)
rozwiązanie tego układu to szukany środek.