Wyznacz współrzędne punktu A1 bedacego obrazem punktu A w symetrii srodkowej wzgledem punktu P, jesli:
\(\displaystyle{ A}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ 6}\)\(\displaystyle{ ,}\)\(\displaystyle{ 2}\)\(\displaystyle{ )}\)\(\displaystyle{ ,}\)\(\displaystyle{ P}\)\(\displaystyle{ (}\)\(\displaystyle{ 3}\)\(\displaystyle{ ,}\)\(\displaystyle{ 0}\)\(\displaystyle{ )}\)
Zaczełam robić tak
6+x/2=3 i 3+y/2=0
Ale z tego wyszły mi współrzędne -3 i 0 a w odpowiedziac jest inaczej czyli robie zle.
Prosze o pomoc
Wyznaczanie współrzednych A1
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznaczanie współrzednych A1
Korzystasz ze wzoru na środek odcinka:
\(\displaystyle{ \frac{6+x}{2}=3 \\ 6+x=6 \\ x=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{2+y}{2}=0 \\ 2+y=0 \\ y=-2}\)
\(\displaystyle{ \frac{6+x}{2}=3 \\ 6+x=6 \\ x=0}\)
oraz
\(\displaystyle{ \frac{2+y}{2}=0 \\ 2+y=0 \\ y=-2}\)