Wyznaczanie liczby m

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Wyznaczanie liczby m

Post autor: julia13 »

Wyznacz liczbę m, dla której wektory \(\displaystyle{ \vec{u}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ [}\)\(\displaystyle{ m^{2}}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ 1}\)\(\displaystyle{ ,}\)\(\displaystyle{ -}\)\(\displaystyle{ m}\)\(\displaystyle{ ]}\) oraz\(\displaystyle{ \vec{v}}\)\(\displaystyle{ =}\)\(\displaystyle{ [}\)\(\displaystyle{ -}\)1\(\displaystyle{ }\)\(\displaystyle{ ,}\)\(\displaystyle{ m}\)\(\displaystyle{ ]}\) są równoległe.

Prosze o pomoc.
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

Wyznaczanie liczby m

Post autor: Kamil_B »

Skorzystaj z tego, że wektory \(\displaystyle{ [a,b]}\) oraz \(\displaystyle{ [c,d]}\) są równoległe, gdy \(\displaystyle{ ad-bc=0}\).
ODPOWIEDZ