Płaszczyzna prostopadła do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lokosrio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 14 gru 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Płaszczyzna prostopadła do prostej

Post autor: lokosrio »

Podać równanie płaszczyzny prostopadlej do prostej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5x-y-z=2\\x-2y+z=-1\end{cases}}\)
i przechodzącej przez punkt P(-5, -3, 4)

Wg mnie najpierw trzeba obliczyć wektor normalny \(\displaystyle{ \vec{n}}\) po wymnożeniu wektorów normalnych prostych \(\displaystyle{ n_{1}}\) x \(\displaystyle{ n_{2}}\) czyli \(\displaystyle{ (5, -1, -1)\times (1, -2, 1)}\) = -3 \(\displaystyle{ \vec{i}}\), -6 \(\displaystyle{ \vec{j}}\), -9 \(\displaystyle{ \vec{k}}\). Po skróceniu (-1, -2, -3).

Następnie zapisać równanie ogólne: \(\displaystyle{ (x+5, y+3, z-4)\circ(-1, -2, -3)=0}\)
Wychodzi -x - 2y - 3z -1 = 0.

Ewentualnie równanie parametryczne: (x, y, z) = (-5, -3, 4) + t(-1, -2, -3), gdzie t \(\displaystyle{ \in}\) R, czyli
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=-5-t\\y=-3-2t\\z=4-3t \end{array}}\)

Czy w moim rozumowaniu pojawił się jakiś błąd? Jeżeli tak, to poproszę o rozwiązanie zadania krok po kroku.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Płaszczyzna prostopadła do prostej

Post autor: BettyBoo »

Rozumowanie OK, ale stała powinna być +1, a nie -1.

Pozdrawiam.
lokosrio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 14 gru 2009, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

Płaszczyzna prostopadła do prostej

Post autor: lokosrio »

Tak oczywiście, że 1 , dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ