Wykazać prawdziwość nierówności

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
h3X
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 21 paź 2008, o 12:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 16 razy

Wykazać prawdziwość nierówności

Post autor: h3X »

Prosze o pomoc w wykazaniu prawdziwości poniższej nierówności:

a) \(\displaystyle{ x > ln(1+x), x>0}\)
b) \(\displaystyle{ 2xarctgx \ge ln(1+x^2)}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wykazać prawdziwość nierówności

Post autor: Crizz »

b.) Niech \(\displaystyle{ f(x)=2xarctgx-ln(1+x^{2})}\), wówczas \(\displaystyle{ f'(x)=2arctgx}\). Pochodna jest ujemna dla \(\displaystyle{ x<0}\), dodatnia dla \(\displaystyle{ x>0}\), równa zeru dla \(\displaystyle{ x=0}\), przy czym \(\displaystyle{ f(0)=0}\). Funkcja f ma zatem minimum globalne w \(\displaystyle{ x=0}\), równe zeru, czyli \(\displaystyle{ f(x) \ge 0}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in \Re}\), c.n.u.-- 14 grudnia 2009, 20:11 --Podobnie a.
ODPOWIEDZ