Okrąg i cięciwa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kaatie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 24 paź 2009, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 5 razy

Okrąg i cięciwa

Post autor: Kaatie »

Znajdź równanie prostej zawierającej cięciwę okręgu \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+4x+2y+1=0}\) taką aby punkt P=(-3,0) był środkiem tej cięciwy.

Wyznaczyłam równanie okręgu \(\displaystyle{ (x+2) ^{2}+(y+1) ^{2}=4}\)
Czyli środkiem okręgu jest S(-2,-1) i r=2

i dalej nie wiem co z tym zrobic
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Okrąg i cięciwa

Post autor: klaustrofob »

napisz równanie prostej SP, a następnie prostopadłej do niej, przechodzącej przez P. to jest ta cięciwa
ODPOWIEDZ