Rzut punktu na prostą (R3)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gs2006
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 lut 2009, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

Rzut punktu na prostą (R3)

Post autor: gs2006 »

Znajdź rzut punktu A(1,-2,1) na prostą:

l: \(\displaystyle{ \frac{x+1}{1}= \frac{y+8}{-1} = \frac{z-2}{2}}\).

Dzięki z góry za odpowiedź:)
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rzut punktu na prostą (R3)

Post autor: BettyBoo »

Napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez podany punkt. Szukany rzut to punkt wspólny prostej i płaszczyzny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ