Odległość prostych równoległych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Odległość prostych równoległych

Post autor: Glo »

Odległość prostych równoległych \(\displaystyle{ 3x-2y+8=0}\) i \(\displaystyle{ -6x+4y+1=0}\) wynosi..?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Odległość prostych równoległych

Post autor: Crizz »

Wskazówka:
wzór na odległość punktu \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})}\) od prostej \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\):
\(\displaystyle{ d=\frac{|Ax_{0}+By_{0}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\).
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Odległość prostych równoległych

Post autor: Glo »

A jak w takim razie wyznaczyć punkt leżący a którejś z prostych?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Odległość prostych równoległych

Post autor: Crizz »

Podstaw sobie do równania prostej dowolne x, wylicz y i masz swój punkt.
ODPOWIEDZ