iloczyn skalarny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

iloczyn skalarny

Post autor: dżi-unit »

czy ktoś zna dowód twierdzenia: iloczyn skalarny dwóch wektorów jest równy sumie iloczynów odpowiednich współrzędnych tych wektorów?
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, o 14:28 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

iloczyn skalarny

Post autor: BettyBoo »

Z definicji masz

\(\displaystyle{ \vec{a}\circ \vec{b}=|\vec{a}||\vec{b}|\cos \sphericalangle (\vec{a},\vec{b})}\).

Zaczepiasz oba wektory \(\displaystyle{ \vec{a},\ \vec{b}}\) w \(\displaystyle{ O=(0,0)}\) (na płaszczyźnie) lub \(\displaystyle{ O=(0,0,0)}\) (w przestrzeni). Wtedy otrzymujesz punkty, które są końcami tych wektorów - niech to będą A,B. Powstaje trójkąt OAB. Zatem cosinus obliczasz z twierdzenia cosinusów w trójkącie (mając dane współrzędne wierzchołków jesteś w stanie obliczyć wszystkie długości boków). Po uproszczeniu wychodzi Ci żądany wzór na iloczyn skalarny.

Pozdrawiam.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

iloczyn skalarny

Post autor: dżi-unit »

dzięki, podstawiłam i wychodzi
ODPOWIEDZ