2 zadania(wzory)

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
jochan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2009, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy

2 zadania(wzory)

Post autor: jochan »

Witam,

mam problem, muszę zrobić 2 programy, kalkulatory. Problem jednak pojawia się nie w samym programowaniu a we wzorach. Bardzo proszę o pomoc. Oto zadania.

1. Oblicz Pole oraz Obw prostokąta znając przekątną D[cm] oraz kąt alfa[stopnie] między przekątną a dowolnym bokiem.

2.Oblicz kąt w stopniach między przekątnymi prostokąta znając boki A i B [cm]-- 13 gru 2009, o 16:29 --to może inne pytanie do zadania pierwszego

mam trójkąt zrobiony z boków kwadratu a i b i przekątnej d. Znam długość przekątnej i wszystkie kąty. 1 z nich ma 90stopni i jest na przeciw d. Muszę z tego obliczyć boki a i b(pole i obwód). Bardzo proszę o pomoc, muszę to dzisiaj skończyć a męczę się z tym od rana...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

2 zadania(wzory)

Post autor: anna_ »

1.
\(\displaystyle{ a}\) - bok prostokąta
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między bokiem \(\displaystyle{ a}\) i przekątną \(\displaystyle{ d}\)
bok \(\displaystyle{ a}\) policzysz z
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{a}{d}}\)
drugi bok z Pitagorasa

2.
\(\displaystyle{ a}\) - bok prostokąta
\(\displaystyle{ b}\) - bok prostokąta
\(\displaystyle{ d}\) - przekątna
Przekątną liczysz z Pitagorasa
Potem
\(\displaystyle{ sin {\frac{\alpha}{2}}= \frac{ \frac{1}{2}b }{ \frac{1}{2} d}= \frac{b}{d}}\)
kąt odczytujesz z tablic i mnożysz przez \(\displaystyle{ 2}\)
jochan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 13 gru 2009, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 2 razy

2 zadania(wzory)

Post autor: jochan »

Bardzo dziękuję, napisałem i wyszło
ODPOWIEDZ