napisz równanie okręgu o promienu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mifas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

napisz równanie okręgu o promienu

Post autor: mifas »

Napisz równanie okegu o promienu \(\displaystyle{ r= \sqrt{40}}\) stycznego do prostej \(\displaystyle{ y=3x-5}\)
w punkcie \(\displaystyle{ A=(1,-2)}\)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

napisz równanie okręgu o promienu

Post autor: Sherlock »

Skoro to geometria analityczna, zrób rysunek...
1. Wyznacz równanie prostej k - prostopadłej do danej prostej i przechodzącej przez punkt A.
2. Szukane środki okręgów (są dwa rozwiązania) leżą w punktach przecięcia się prostej k i okręgu o środku A i promieniu \(\displaystyle{ \sqrt{40}}\) czyli rozwiąż układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} prosta \ k \\ (x-1)^2+(y+2)^2=40 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ