Próbowałam to robić wzorem na odległość prostej od punktu (wzięłam punkt przecięcia z osią y) ale wynik wychodzi zły czyli \(\displaystyle{ \frac{-2 }{ \sqrt{2} }}\)
A powinno być \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2}}\)
proste mam:
\(\displaystyle{ k: x+y+2=0}\)
\(\displaystyle{ l: x+y-4=0}\)
Jak mam to w takim układzie policzyć?
Mam jeszcze jedno zadanie
wyznacz liczbę m dla której proste k oraz l się równoległe jeśli:
a)\(\displaystyle{ k:(m-1)x + (m+1)y - 5m = 0}\)
\(\displaystyle{ l: 3x - 2y + 4 = 0}\)
I tu wychodzą mi jakieś zaprzeczające się wyniki, że m to jest równocześnie chyba 4 i 2. Albo jakoś tak, więc nie wiem jak to obliczyć.
Mam też zadanie z prostopadłymi, ale puki co mam nadzieje, że jak ktoś mi pomorze z równoległymi to prostopadłe obliczę.
Z góry dziękuje za pomoc.
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
Ostatnio zmieniony 13 gru 2009, o 12:40 przez Konsternacja, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
Jest nawet gotowy wzór na odległośc prostej od prostej:
https://matematyka.pl/post419337.htm?hil ... ch19337++&. Poczytaj
https://matematyka.pl/post419337.htm?hil ... ch19337++&. Poczytaj
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
Tylko problem polega na tym, że to nie wychodzi, ani z tego ani z tego drugiego wzoru, a wychodzi jedna i ta sama wartość, a niemożliwe żebym zrobiła błąd w każdym podpunkcie zadania. Jedno musiałoby wyjść dobrze.
\(\displaystyle{ \frac{-1-2}{ \sqrt{ ^{1}* ^{1} } } = \frac{-3 \sqrt{2} }{2}}\)
ale to i tak zły wynik, no różni się tym, że od C2 odejmuje C1 a nie tak jak tam pisali na początku.
\(\displaystyle{ \frac{-1-2}{ \sqrt{ ^{1}* ^{1} } } = \frac{-3 \sqrt{2} }{2}}\)
ale to i tak zły wynik, no różni się tym, że od C2 odejmuje C1 a nie tak jak tam pisali na początku.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
No jesli wychodzi odległośc ujemna to znaczy, że cos robisz źle.
Podstaw jeszcze raz do wzoru- u Ciebie jest \(\displaystyle{ C_1=2}\) oraz \(\displaystyle{ C_2=4}\) ( anie jak napisałaś 1 oraz 2).I pamiętaj o module w liczniku.
Podstaw jeszcze raz do wzoru- u Ciebie jest \(\displaystyle{ C_1=2}\) oraz \(\displaystyle{ C_2=4}\) ( anie jak napisałaś 1 oraz 2).I pamiętaj o module w liczniku.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 10 gru 2009, o 21:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
Teraz wyszło, A co mam zrobić w tym drugim zadaniu?
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Odległość prostej od prostej.Proste równoległe i prostopadłe
Sprowadz równania prostych \(\displaystyle{ k}\) oraz \(\displaystyle{ l}\) do postaci, odpowiednio,\(\displaystyle{ y=a_1x+b_1}\) oraz \(\displaystyle{ y=a_2x+b_2}\) i skorzystaj z tego, że proste \(\displaystyle{ k}\), \(\displaystyle{ l}\) są równoległe gdy \(\displaystyle{ a_1=a_2}\)