Nachylenie prostej do osi OX

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
SenioritaKamilaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 19 wrz 2009, o 20:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Nachylenie prostej do osi OX

Post autor: SenioritaKamilaK »

Prosta o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y+3=0}\) jest nachylona do osi OX pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\) wtedy:

a) \(\displaystyle{ \alpha \in (0, 30)}\)
b) \(\displaystyle{ \alpha \in (30,45)}\)
c) \(\displaystyle{ \alpha \in (45,60)}\)
d) \(\displaystyle{ \alpha \in (60,90)}\)

Proszę o pomoc i objaśnienia.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2009, o 16:22 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
adek05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 68 razy

Nachylenie prostej do osi OX

Post autor: adek05 »

\(\displaystyle{ y = 2x + 3\\
\tg \alpha = 2\\
\alpha \in (60,90)}\)
ODPOWIEDZ