Wyznaczanie wierzchołka równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Wyznaczanie wierzchołka równoległoboku

Post autor: Glo »

Oblicz współrzędne wierzchołków C i D równoległoboku ABCD wiedząc, że A=(2,4) a B=(1,5) a przekątne AC i BD przecinają się w punkcie S=(0,-2)
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Wyznaczanie wierzchołka równoległoboku

Post autor: Justka »

Przekątne równoległoboku przecinają się w połowie swojej długości, zatem punkt S jest środkiem odcinków AC i BD. Skorzystaj ze wzoru na środek odcinka \(\displaystyle{ S=(\frac{x_1+x_2}{2}, \frac{y_1+y_2}{2})}\), aby obliczyć współrzędne punktów C i D.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Wyznaczanie wierzchołka równoległoboku

Post autor: Glo »

Heh, obawiam się, że nadal nie wiem jak dokończyć zadanie. W czym pomoże mi wyznaczeie środka odcinka? Chyba, że wyznaczyłbym równanie prostej AB, a potem obliczył odległość punktu S od punktu B, a punkt B byłby w odległości 2|BS| od pkt. B? I analogicznie dla pkt. A i C?
ODPOWIEDZ