Wyznacz a dla których proste są protopadłe, równoległ

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hosen

Wyznacz a dla których proste są protopadłe, równoległ

Post autor: hosen »

Dla jakich wartości parametru "a" proste:
A1x+B1x+C=0
A2x+B2x+C=0
są prostopadłe
równoległe
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Wyznacz a dla których proste są protopadłe, równoległ

Post autor: kuch2r »

a1=a2 ||
a1*a2=-1 _|_
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Wyznacz a dla których proste są protopadłe, równoległ

Post autor: arigo »

witam
nie odpowiedziales na pytanie poniewaz autorowi postu chodzilo o postac ogolna funkcji liniowej (inna sprawa ze w tym poscie byla literowka)

l: A1x + B1y + C1 = 0
k: A2x + B2y + C2 = 0

te 2 funkcje sa rownolegle wtedy i tylko wtedy gdy A1*B2==A2*B1
te 2 funkcje sa prostopadle wtedy i tylko wtedy gdy A1*A2+B1*B2==0

pozdrawiam
ODPOWIEDZ