Witam, Prosze o pomoc
w rozwiazaniu ponizszego zadania.
Odcinek AB został podzielony na trzy równe czesci. Oblicz wsółrzedne punktów przecięcia jezeli A=(-2;4), B=(6;-1).
Obliczanie współrzednych punktów przeciecia odcinka
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Obliczanie współrzednych punktów przeciecia odcinka
hmm, ja bym tu skorzystał z wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [8,-5]}\)
i żeby podzielić ten odcinek na 3 równe części to dzielimy vektor na 3 cześci. Dalej bedziemy przesuwać punkt \(\displaystyle{ A}\) o dane wektory:
1) \(\displaystyle{ \vec{v} = [ \frac{1}{3} \cdot 8, \frac{1}{3} \cdot -5] = [2 \frac{2}{3},-1 \frac{2}{3}]}\)
2)\(\displaystyle{ \vec{v} = [ \frac{2}{3} \cdot 8, \frac{2}{3} \cdot -5] = [5 \frac{1}{3},-3 \frac{1}{3}]}\)
za bardzo nie wiem czy to jest dobrze pod kątem matematycznym, ale wynik wyjdzie xD
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [8,-5]}\)
i żeby podzielić ten odcinek na 3 równe części to dzielimy vektor na 3 cześci. Dalej bedziemy przesuwać punkt \(\displaystyle{ A}\) o dane wektory:
1) \(\displaystyle{ \vec{v} = [ \frac{1}{3} \cdot 8, \frac{1}{3} \cdot -5] = [2 \frac{2}{3},-1 \frac{2}{3}]}\)
2)\(\displaystyle{ \vec{v} = [ \frac{2}{3} \cdot 8, \frac{2}{3} \cdot -5] = [5 \frac{1}{3},-3 \frac{1}{3}]}\)
za bardzo nie wiem czy to jest dobrze pod kątem matematycznym, ale wynik wyjdzie xD
-
- Użytkownik
- Posty: 310
- Rejestracja: 21 lis 2009, o 15:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 81 razy
- Pomógł: 2 razy
Obliczanie współrzednych punktów przeciecia odcinka
zadanie nie dotyczylo wspolrzednych wektorów tylko punktow teraz wiem jak to miało być ale dziekuje za checi
\(\displaystyle{ S _{1}=(3 \frac{1}{2}; \frac{2}{3} )}\)
\(\displaystyle{ S _{2}=( \frac{2}{3}; 2\frac{1}{3} )}\)
\(\displaystyle{ S _{1}=(3 \frac{1}{2}; \frac{2}{3} )}\)
\(\displaystyle{ S _{2}=( \frac{2}{3}; 2\frac{1}{3} )}\)