Pole trójkąta w układzie współrzędnych - 2

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Glo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 684
Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 101 razy

Pole trójkąta w układzie współrzędnych - 2

Post autor: Glo »

Pole trójkąta ABC, gdzie prosta AB: \(\displaystyle{ 6x-8y+3=0}\), \(\displaystyle{ |AB|=5}\) punkt \(\displaystyle{ C=(-1,-1)}\), wynosi:


Jakieś pomysły? Rozwiązanie powinno być utrzymane w klimatach równań prostych!

Z góry dzięki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trójkąta w układzie współrzędnych - 2

Post autor: anna_ »

Oblicz odległość punktu C od prostej AB, to będzie wysokośc trójkąta.
ODPOWIEDZ