trapez w układzie współrzędnych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomi140
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 739
Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 17 razy

trapez w układzie współrzędnych

Post autor: tomi140 »

Wykaż , że punkty \(\displaystyle{ A=(-2,-3) B=(-3,1) C=(7,7) D=(3,0)}\) są wierzchołkami trapezu. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion trapezu.

Wyznaczyłem równanie dwóch prostych
1 przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ A i D}\) i przechodzącej przez pkt \(\displaystyle{ B , C}\)
porównałem współczynniki kierunkowe , obie miały ten sam współczynnik , więc są równoległe.
2 obliczyłem środki obu ramion trapezu , a następnie obliczyłem długość tego odcinka , lecz odp jest inna niż w odpowiedziach. Moje wyniki

\(\displaystyle{ P= (\frac{1}{2} , -\frac{3}{2})}\)
\(\displaystyle{ Pa=(2,4)}\)
\(\displaystyle{ \left|PPa \right|= \sqrt{32,5}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

trapez w układzie współrzędnych

Post autor: anna_ »

Źle wyznaczyłeś wspólrzędne środków ramion. (to co wyznaczyłeś, to środki podstaw)
ODPOWIEDZ