Potrzebuje pomocy w związku z poniższym zadaniem:
Obliczyć współrzędne wierzchołków oraz mimośród hiperboli: 9x�+36x-16y�+96y-252=0
z góry bardzo dziekuje za pomoc
współrzedne wierzchołków i mimośród hiperboli
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
współrzedne wierzchołków i mimośród hiperboli
hiperbola ma dwa wierzcholki: (-a,0) i (a,0)
mimosrod wg wzoru e=c/a
musisz najpierw doprowadzic rownanie do postaci (x^2)/(a^2)-(y^2)/(b^2)
mimosrod wg wzoru e=c/a
musisz najpierw doprowadzic rownanie do postaci (x^2)/(a^2)-(y^2)/(b^2)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 kwie 2006, o 14:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
współrzedne wierzchołków i mimośród hiperboli
no wlasnie nie potrafie doprowadzic jej do takiej postaci:((