Witam,
mam mały problem z matematyką, na jutro mam 3 zadania do zrobienia.
1. Napisz równanie okręgu, który jest styczny do osi rzędnych w punkcie \(\displaystyle{ A = (0,-3)}\) i ma promień długości \(\displaystyle{ r = 2}\).
2. Napisz równanie okręgu, do którego należy punkt \(\displaystyle{ P = (9,9)}\) stycznego do osi odciętych w punkcie \(\displaystyle{ B = (6,0)}\).
3. Napisz równanie okręgu, do którego należy punkt \(\displaystyle{ A = (-3,4)}\) współśrodkowego z okręgiem o równaniu \(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-4x-2y-1=0}\).
Nic z tego nie rozumiem, jeśli był by ktoś tak miły i mi to wytłumaczył na tych zadaniach lub obliczył.
Napisz równanie okręgu, który
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 9 gru 2009, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Napisz równanie okręgu, który
Więc tak. Dzięki piasek101, zrobiłem pierwsze zadanie. Wyszło mi \(\displaystyle{ (x-2)^{2}+(y+3)^{2}=4}\).
Na drugie jakoś dziwnym trafem wpadłem.
Jeżeli okrąg jest styczny w punkcie \(\displaystyle{ B=(6,0)}\) to pierwsza współrzędna środka okręgu jest równa 6. Bo oś x i promień tworzą kąt prosty.
\(\displaystyle{ B=(6,0) P=(9,9) S=(6,y)}\)
\(\displaystyle{ BS = SP}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(6-6)^{2} + (y-0)^{2}} = \sqrt{(6-9)^{2} +(y-9)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=9+y^{2}-18y+81}\)
\(\displaystyle{ -18y=-90}\)
\(\displaystyle{ y=5}\)
\(\displaystyle{ S(6,5)}\)
\(\displaystyle{ r= BS =\sqrt{(6-6)+(5-0)^{2}} = 5}\)
I równanie wyszło: \(\displaystyle{ (x-6)^{2}+(y-5)^{2}= 25}\)
Na drugie jakoś dziwnym trafem wpadłem.
Jeżeli okrąg jest styczny w punkcie \(\displaystyle{ B=(6,0)}\) to pierwsza współrzędna środka okręgu jest równa 6. Bo oś x i promień tworzą kąt prosty.
\(\displaystyle{ B=(6,0) P=(9,9) S=(6,y)}\)
\(\displaystyle{ BS = SP}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(6-6)^{2} + (y-0)^{2}} = \sqrt{(6-9)^{2} +(y-9)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=9+y^{2}-18y+81}\)
\(\displaystyle{ -18y=-90}\)
\(\displaystyle{ y=5}\)
\(\displaystyle{ S(6,5)}\)
\(\displaystyle{ r= BS =\sqrt{(6-6)+(5-0)^{2}} = 5}\)
I równanie wyszło: \(\displaystyle{ (x-6)^{2}+(y-5)^{2}= 25}\)