Czy w garnku o średnicy 24 cm zmieszczą się 4 słoiki o średnicy 10cm każdy?
dodam ze w odp. pisze że się nie zmieszczą
oraz wzory które mogą się przydać:
|AB| = r1 + r2 wzór na okrąg styczny zewnętrzny
|AB| = r1 - r2 wzór na okrąg styczny wewnętrzny
Wzajemne położenie dwuch okręgów.
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Wzajemne położenie dwuch okręgów.
Środki tych 4 słoików tworzą kwadrat o boku \(\displaystyle{ 10}\), wiec przekątna tego kwadratu to \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\), jeżeli narysujesz sobie rysunek, zauważysz ze średnica dużego garnka składa sie tej właśnie przekątnej i 2 promieni małych słoików, więc, żeby sie 4 takie słoiki zmieścily to promień musi mieć długość:
\(\displaystyle{ sr= 10 \sqrt{2} + 10 \approx 24.1421}\), a tamten garnek ma średnice \(\displaystyle{ 24}\), wiec te 4 słoiki sie ine zmieszczą xD.
\(\displaystyle{ sr= 10 \sqrt{2} + 10 \approx 24.1421}\), a tamten garnek ma średnice \(\displaystyle{ 24}\), wiec te 4 słoiki sie ine zmieszczą xD.
Wzajemne położenie dwuch okręgów.
grzywatuch mam problem gdyż ja jakoś nie mogę się zorientować gdzie jest ten kwadrat który tworzą te 4 słoiki, boo jak rysuje to bok nie równa sie 10 cm. Może mi to narysujesz!?
- grzywatuch
- Użytkownik
- Posty: 363
- Rejestracja: 6 sie 2008, o 10:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 42 razy
Wzajemne położenie dwuch okręgów.
kwadrat twoja srodki tych słoików, tak nawiasem, ale masz tego rysunka xD:
i masz obliczyc ten pomarańczowy odcinek xD, wyliczenia sa w poście wyżej xD
i masz obliczyc ten pomarańczowy odcinek xD, wyliczenia sa w poście wyżej xD