rzut punktu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rzut punktu

Post autor: tomcza »

Znalezc rzut punktu (1;2;8) na prosta \(\displaystyle{ \frac{x-1}{2}= \frac{y}{-1}=z}\) .
pozdrawiam
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rzut punktu

Post autor: BettyBoo »

Napisz równanie płaszczyzny prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez podany punkt. Szukany rzut to punkt wspólny prostej i płaszczyzny.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rzut punktu

Post autor: tomcza »

czyli x=1+2t, y=-t, z=t. i jak to rownanie wyznaczyc?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rzut punktu

Post autor: BettyBoo »

Skoro płaszczyzna jest prostopadła do prostej, to wektor kierunkowy prostej i wektor normalny płaszczyzny są równoległe (można przyjąć, że równe).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
tomcza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 212
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 2 razy

rzut punktu

Post autor: tomcza »

wektor kierunkowy ma postac v(1,0,0) a normalny(2,-1,0)?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

rzut punktu

Post autor: BettyBoo »

Niezupełnie. Wektor kierunkowy prostej to \(\displaystyle{ [2,-1,1]}\), a więc to będzie równocześnie wektor normalny szukanej płaszczyzny. Ponieważ ma ona przechodzić przez punkt \(\displaystyle{ (1,2,8)}\), to jej równanie ma postać

\(\displaystyle{ 2(x-1)-(y-2)+(z-8)=0}\).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ