wyznacz obwód kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 21:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 8 razy
wyznacz obwód kwadratu
Dane są dwa przeciwległe boki kwadratu A=(1,-3),C=(-5,-1). Wyznacz obwód tego kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
wyznacz obwód kwadratu
oblicz dł. odcinka AC (jest to przekatna) ze wzoru
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(x_{C}-x_{A})^2 + (y_{C} - y_{A})^2}}\)
a nastepnie ze wzoru na przekatna obliczysz długość boku \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \Rightarrow a = \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
teraz tylko pozostaje podstawić do wzoru na obwód \(\displaystyle{ Ob=4a}\)
\(\displaystyle{ |AC| = \sqrt{(x_{C}-x_{A})^2 + (y_{C} - y_{A})^2}}\)
a nastepnie ze wzoru na przekatna obliczysz długość boku \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2} \Rightarrow a = \frac{d \sqrt{2} }{2}}\)
teraz tylko pozostaje podstawić do wzoru na obwód \(\displaystyle{ Ob=4a}\)