Trójkąty, pole + ekstremum

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Trójkąty, pole + ekstremum

Post autor: arl3nu »

1) Wyznacz pole największego prostokąta symetrycznego względem osi OY i zawartego międzi osią \(\displaystyle{ OX}\) a krzywą \(\displaystyle{ y=4-x ^{2}}\)



2) W figurę ograniczona wykresem funkcji \(\displaystyle{ y=X ^{2} -6x+8}\)i osią \(\displaystyle{ OX}\) wpisano trójkąt o najmniejszym polu tak że dwa jego wierzchołki lezą na osi \(\displaystyle{ OX}\) trzeci zaś należy do wykresu funkcji. POdaj wspł tych pkt.

Tutaj doszedłem do tego że \(\displaystyle{ A=(2;0) B=(4;0)}\) tyle ze problem mam z C

PS

Zależy mi na sposobie rozwiązania niż na samym rozwiązaniu. Dziękuje i pozdrawiam.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąty, pole + ekstremum

Post autor: piasek101 »

arl3nu pisze: 2) W figurę ograniczona wykresem funkcji \(\displaystyle{ y=X ^{2} -6x+8}\)i osią \(\displaystyle{ OX}\) wpisano trójkąt o najmniejszym polu tak że dwa jego wierzchołki lezą na osi \(\displaystyle{ OX}\) trzeci zaś należy do wykresu funkcji. POdaj wspł tych pkt.
Trójkąt o najmniejszym polu ma któryś bok albo wysokość prawie zerową (więc istnieje nieskończenie wiele ,,dobrych" trójkątów).

Ten o największym - ma bok (ten na osi X) najdłuższy z możliwych, wysokość do niego poprowadzona też ma być najdłuższa - raczej widać gdzie ona jest.

1) Wierzchołki prostokąta to \(\displaystyle{ (x; 4-x^2); (-x; 4-x^2); (x; 0); (-x; 0)}\)

Pole \(\displaystyle{ P(x)=2x(4-x^2)}\) (to już nie jest z liceum)
Ostatnio zmieniony 8 gru 2009, o 16:07 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
arl3nu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 2 maja 2009, o 13:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 17 razy

Trójkąty, pole + ekstremum

Post autor: arl3nu »

Nie bardzo zrozumiałem o co ci chodzi, gdybyś mógł troche bardziej topornie?

edt

Masz rację co do tego \(\displaystyle{ x _{min}=3}\) mimo to nadal nie wiem czemu tak jest.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Trójkąty, pole + ekstremum

Post autor: piasek101 »

Wg mnie powinieneś szukać (w zad. 2) największego pola; a nie najmniejszego (bo o takie jest ,,łatwo").

A największe idzie od razu - najdłuższy możliwy bok i najdłuższa możliwa wysokość (poprowadzona na niego) dadzą go (bez żadnych ekstremów).

Ps. Wyżej masz coś do 1.
ODPOWIEDZ